Yavru Kediler İçin Tuvalet Eğitimi

Yavru Kediler İçin Tuvalet Eğitimi

 

Kedi sahipleri, tuvalet eğitimi verme konusunda diğer dostlarımıza nazaran daha şanslıdır. Kediler, doğaları gereği tuvalet alışkanlığı kazanmaya oldukça yatkınlardır. Genellikle yetişkin kediler tuvalet eğitimi kazanmış ya da içgüdüleri sayesinde kolaylıkla bu alışkanlığa adapte olmuşlardır. Yavru kedi sahiplenen kişilerin biraz daha yönlendirici olması gerekmektedir. Kedilerin içgüdüleri sebebiyle uygulayabileceğiniz ufak adımlarla kolaylıkla kedinize kum eğitimi verebilirsiniz.

 

Yavru Kediler için Tuvalet Eğitimi Hazırlığı

 

Yavru kediler, annelerini izleyerek ya da sahiplerinin yönlendirme çalışmaları ile alışkanlıklar  edinirler. Bu kazanım sürecinde onlara zaman tanımanız oldukça önemlidir.

 

Yavru kedinizin hangi dönemde olduğunu bilmelisiniz. Bebeklik döneminde tuvalet eğitimi vermeniz etkili olmayacaktır. Dünyaya yeni geldiğinden henüz çevreye adapte olmaya çalıştığı için tuvalet eğitimi öncelikli olmayacaktır. Yeni doğan bir kedi yavrusunun bu süreçlerine şahit oluyorsanız, dışkılaması için bile annesinin desteğine ihtiyacı olduğunu fark edebilirsiniz. Eğer annesinden erken ayrılmış bir bebek ise burada size iş düşecektir. Bu nedenle yavru kedinin eğitimi için ortalama 1 aylık olması beklenmelidir.

 

 

Öncelikli olarak tuvalet kabı seçiminde yavrunun boyutları göz önünde bulundurulmalı, ileriye dönük düşünerek kendisinden daha büyük bir kap seçilmemelidir. Bu eğitim sürecinde kapalı tuvalet kaplarını tercih etmek de alışkanlık kazanılmasında zorluk oluşturabilir. Yavru kedinizin rahat bir şekilde girip çıkabileceği, korku yaşamayacağı bir tuvalet kabı tercih edilmelidir. Evinizde halihazırda başka tüylü dostunuz varsa onun tuvalet kabından ayrı bir kap mutlaka bulundurulmalıdır. Kediler, çok titiz canlılar olduğundan bu süreçte iki kedinin aynı kabı kullanması problemleri beraberinde getirebilir.

 

Kedi kumu seçiminde de dikkatli olmalısınız. Başlangıçta farklı çeşit kumları deneyerek yavrunuz için en iyi alternatifi seçebilirsiniz. Kum seçiminden sonra kabını uygun miktarda doldurmaya özen göstermelisiniz. Kabında az kum olması sebebiyle dışkısının üzerini kapatamayıp stres yaşayabilirler. Aynı şekilde tuvalet kabında fazla kum olması onun için konforlu olmayabilir.

 

Tuvalet Kabının Yeri

 

Yavru kediniz için uygun şartları oluşturduktan sonra diğer önemli adım kedinizin tuvalet kabının yeri olacaktır. Mama ve su kabına çok yakın olması önerilmemektedir. Yeni alışkanlık kazanan yavrunuz için bu dizayn kafa karıştırıcı olabilir. Dikkat dağıtıcılardan olabildiğince uzak ama aynı zamanda kolay erişilebilir olmalıdır. Evinizde birden fazla kediniz var ise tuvalet alışkanlığı kazandırmaya çalıştığınız kediniz için ayrı bir alan oluşturmanız da yavrunuzun kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır.

 

Kediler, doğaları gereği temizliği seven canlılardır. Bu nedenle tuvaletlerinin temizliği de oldukça önemlidir. Kumu yeterince temiz değilse tuvaletini farklı yerlere yaparak tepki gösterebilirler. Yavru kedi tuvalet eğitiminde, gün içerisinde tuvaletini temizlemeyi ihmal etmemelisiniz. Yavrunuz kum eğitimini tamamlayıp büyüdükçe bu temizleme sıklığını düzenleyebilirsiniz.

 

 

Yavru Kedi ile Tuvaletini Tanıştırma

 

Tuvalet eğitimi için gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra ilk olarak yavrunuz ile tuvalet kabını, kumunu tanıştırmalısınız. Bu alanı incelemesi ve keşfetmesi için izin vermelisiniz. İlk görüşte dışkı meydana gelmeyebilir ama ona biraz zaman verirseniz kolaylıkla eğitimini tamamlayacaktır.

 

Tanışma adımının ardından, mamasını yedikten ya da suyunu içtikten sonra yavru kedinizi nazikçe tuvalet kabına bırakmalısınız. Böylece eylemler arasında bağ kurması kolaylaşacaktır. Bir süre boyunca onu ürkütmeden bu yönlendirmeye devam ederseniz, kendiliğinden tuvalete gitmeye başladığı ana şahit olacaksınız. Bu anları ödüllendirip yavrunuzu kutlarsanız daha da hızlanarak yavru kedi tuvalet eğitimi sürecini tamamlamış olacaksınız.

 

  Facebookta Paylaş
Tweetle
Tweetle
Tweetle
 
Etiketler: kedi, kediler, yavru kedi, tuvalet eğitimi
Mart 15, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR